Klikkertræning på Fyn

På Hundeadfærdsskolen Fyn beskæftiger vi os med familie hundetræning. Vi tager det stille og roligt med hvalpene, derfor kan de starte helt fra 8 uger - det hele skal være sjovt og hyggeligt, og vi fokuserer på godt samarbejdet og god relations opbygning mellem hund og ejer.
Vi arbejder ud fra den videnskabelige viden om, hvordan hunde, og alle andre dyr, lærer, og vi benytter den nyeste viden om klikkertræning, hundens adfærdsbiologi og hundens sprog.

Klikkertræning

Klikkertræning er en blød træningsmetode, der handler om, at ændring af adfærd og oplevelse foregår som følge af erfaringer. Klikkertræning er baseret på læringsteorien, som er den måde alle levende væsner lærer på, og foregår 100% positivt.

Vi arbejder med at få hunden til at vise initiativ til at ønske at samarbejde og til at tilbyde frivillig adfærd. Vi arbejder med en klikker (eller et ord) som markør, der fortæller hunden, at det den gør lige nu giver adgang til belønning. Klikkeren har 1/10 sekunds timing, og  den har en meget specifik lyd, så derfor kan vi kommunikere meget præcist med hunden ved hjælp af en klikker.

På den måde får vi hunden til at arbejde for at få markeringen, der betyder, at godbid er på vej - i stedet for at arbejde direkte for godbidden. Vores opgave er at øge sandsynligheden for, at hunden vælger at gøre det, vi ønsker – ved at forstærke det ønskede og ignorere det uønskede.

I klikkertræningen benytter vi os af trinvis indlæring med positive forstærkninger. Vi får hunden til at tænke selvstændigt, og derfor er det god mental stimulering for hunden at  klikkertræne. Når hunden tilbyder en lille del af den efterspurgte adfærd, klikker vi og efter få klik, er hunden klar over, i hvilken retning den skal arbejde, for at få flere godbidder. Herved former vi den adfærd vi ønsker.

Først når hunden begynder at tilbyde den frivillige adfærd hyppig, dvs. når øvelsen er færdigindlært, sætter vi signal på. På den måde betyder det verbale signal fx kun én ting, og man har en præcis øvelse, som hunden ikke er i tvivl om. Kropssignaler eller håndsignaler sætter vi som regel altid på enten sammen med det verbale signal eller i stedet for det verbale signal, da hundene har meget lettere ved at forstå kropssprog og mimik i stedet for lyd.

Den ”klikker-kloge” hund er mere selvstændig, idet den ikke får megen hjælp, men selv må tilbyde adfærd, som så shapes i den rigtige retning. Hjælp aftrappes hurtigt, da man hurtig bliver afhængig af hjælp, og jo mere hjælp man får jo mere hjælpeløs bliver man.

Klikkeren er et redskab til indlæring af øvelser, det er ikke én man skal have på sig hele hundens liv!!

Man kan godt klikkertræne uden at bruge en klikker og man kan træne med klikker uden at klikkertræne!