Tips om træning og adfærd

Det er vigtigt for os her på Hundeadfærdsskolen, at få formidlet til alle interesserede hundeejere, at al træning og opdragelse af hunden kan foregå med udelukkende positive metoder. Det kræver blot, at man kommer over i den positive tankegang i stedet for den traditionelle, som hos mange har ligget på rygraden i mange år.

Vi hjælper naturligvis alt hvad vi kan, i kraft af alle de tilbud vi har - som træning, enetimer, konsultationer, foredrag, gratis tips på facebook og i nyhedsbrevene mm.  Og for at gøre dette endnu mere overskueligt for dig, har vi nu samlet en del af de gratis oplysnings tips, som vi i tidens løb har lagt ud. Der vil naturligvis blive fyldt på efterhånden, som vi får lavet flere.

Så rigtig god læselyst - vi håber, at vi kan inspirere til at tage det positive valg i træning og opdragelse af hunden :)
PS: Du er altid velkommen til at dele alle postkortene på Facebook og andre steder - spred budskabet, så familiehunden får bedre livskvalitet.

PERNILLE&HUND bliver skrevet af Pernille, som er under uddannelse til hundeadfærds- og klikkerinstruktør her på skolen. Pernille skriver om de emner eleverne gennemgår på uddannelsen, om de emner, der kommer op på træningspladsen og i det hele taget om de emner, der dukker op, når man har hund på hjernen ;)

PERNILLE&HUND 08 - 05 - 2015

God eftermiddag :)

Jeg har før skrevet om lederskab og de forældede teorier om, at man skal agere alfa i forhold til sin hund, sådan at hunden ved, at den ligger nederst i hierarkiet. Hvilket er helt forkert.
De fleste har hørt om lederskab, alfa og dominans når man snakker om hunde. Man har måske hørt det fra man var barn, hvor en i familien havde hund, eller fra venner med erfaring i at have hund. Men hvor kommer det egentligt fra?

En Amerikansk biolog ved navn David Mech, som i mere end 50 år har studeret ulve og andre dyr bærer en del af skylden, for denne misforståelse.
I 1970 udgav David Mech bogen "The Wolf": Ecology and Behavior of an Endangered Spicies. Bogen bliver genudgivet i 1981 og over 120.000 eksemplarer cirkulere rundt i verden. Der ud over er mange andre bøger om ulve inspireret af "The Wolf". Problemet er, at bogen er skrevet ud fra studier af ulve i fangenskab, hvilket vi i dag ved, ikke giver et realistisk billede af en ulveflok. (læs tidligere PERNILLE&HUND) Meget af bogen bygger også på Schenkels studier af ulve i fangenskab, som begyndte helt tilbage i slutningen af 30erne.

Efter David Mech med tiden fandt ud af, at det han hidtil havde troet var rigtigt, i virkeligheden var forkert, besluttede han sig for, at rette sin fejl. Men flere biologer og den almindelige befolkning, havde taget de gamle studier til sig. I 1999 og igen i år 2000 kom en artikel fra David Mech, som skulle rette op på de fejl informationer, han før var kommet med bl.a. i bogen "The Wolf".

Det siges, at det tager op mod 20 år før ny videnskab bliver generelt accepteret, og meget tyder på, at det også er tilfældet her. Men når nu den mand som bære en del af skylden for især begrebet alfa, og teorien om at ulve og hunde lever i hierarki, selv siger at det er helt forkert, så ser jeg ikke nogen argumentation for at blive ved med at behandle vores hunde som om de konstant er ude på at blive alfa, og overtage verdensherredømmet - eller bare vores hjem.

Pernille
Elev hos Hundeadfærdsskolen Fyn

PERNILLE&HUND 17 - 04 - 2015

Rigtig god weekend :)

Hegn om haven

Da jeg var barn, ude på landet, havde vi en Sheltie. Vi havde også nogle høns, som gik frit og hunden havde påtaget sig den opgave, at sørge for, at hønsene aldrig løb uden for grunden. Det var jo meget smart, i det at vi ikke havde hegn om haven. Heldigvis skete der aldrig noget. Og det er der sikkert mange, der har en historie om - en hund som havde lært aldrig at gå uden for grunden, selvom der intet hegn var. Og ja man kan godt lære sin hund, at den kun må gå til fortovskanten, men man kan dog ALDRIG være sikker på, at den trods indlæring løber ud.
Der er lavet flere undersøgelser, hvor det er blevet bevist, at motivationen altid overvinder indlæringen. Det vil sige, at hvis en hund har lært at den kun må gå til fortovskanten, så vil den kun gå til fortovskanten, lige ind til den dag hvor motivationsfaktoren på den anden side af vejen bliver for stor, og vinder over indlæringen.

Det kan være lige netop den dag, hvor en bil med en familie med far, mor og børn kommer kørende, at hunden løber ud på vejen - ud foran bilen, som er nødt til at bremse hårdt og undvige hunden..

Det var lige lidt skræmmekampagne, og jeg håber alle har hegn om haven, for hunden, og for vores andres skyld ;)

Pernille
Elev hos Hundeadfærdsskolen Fyn

PERNILLE&HUND 20 - 03 - 2015
(en PERNILLE&HUND, som er lidt forsinket ude pga. administrerende svaghed wink-humørikon )

Godmorgen :)

For tiden er jeg instruktør på Eliteholdet, og Camilla er hjælpetræner (hun kan jo alligevel ikke lade være;)) Vi laver en masse koncepttræning, og en af de øvelser vi arbejder på er en øvelser der hedder ”then”. Hunden skal først lære et hagetarget i vores hånd, og så går øvelsen ud på, at man med hundens hoved i hånden siger f.eks. ”dæk, spin, sit” imens hundens hoved stadig er i hånden. Og først når vi flytter hånden, må hunden udføre alle tre øvelser efter hinanden, i den rækkefølge, det blev sagt. Det er en svær øvelse..

Vi er startet med dæk og det går rimelig godt for hundene med at forstå at de skal vente, med at gå i dæk, til hånden er væk. Især for Kristian og Gato går det rigtig godt. I tirsdags til træning, begyndte Camilla og jeg så at snakke om at Kristian skulle prøve at sætte et signal mere på, - han valgte ”setup”. Så Kristian står med Gatos hoved i hånden, han siger ”dæk, setup”, flytter sin hånd, Gato dækker, vi holder vejret, og vupti Gato rejser sig og går om i en ”setup”. Jaaaaii, vi jubler med begge arme i vejret, og hele træningspladsen vender sig om for at kigge.
Desværre, og meget typisk os, fik vi det ikke på video, - men det kommer! smile-humørikon

God dag

PERNILLE&HUND 13 - 03 - 2015

Godmorgen:)

For tiden læser jeg en bog af Karen Pryor – Reaching the Animal Mind. Den handler ikke bare om hundetræning, men om træning med markørsignal, uanset art. Og det er netop det, der er så fascinerende ved træning med et markørsignal, om det er en klikker, en fløjte eller noget tredje, så bygger det på indlæringspsykologien, som er gældende for alle arter.
Karen Pryor beskriver hvordan hun har trænet en fisk i et akvarie til at svømme igennem en løkke af en snor, som hun sænkede ned i vandet. Markøren var et ”tap” på vandoverfladen, hvilket fisken kan mærke og så fik den et stykke mad som belønning. Fisken lærte endda at den først skulle svømme igennem løkken på signal. Signalet var en flad hånd over vandet.
Karen Pryor har også trænet en krabbe til at ringe med en klokke. Krabben skulle med sin klo røre ved en snor i vandet som var forbundet med en lille klokke, som ved bevægelse af snoren fik klokken til at ringe.

Det er imponerende, men ikke magisk - alle levende væsner vil arbejde for at opnå en belønning - og de kan lide det.

God dag

Pernille
Elev hos Hundeadfærdsskolen Fyn

PERNILLE&HUND 20 - 02 - 2015

God formiddag :)

Vi anbefaler, at man bruger sele på gåturen frem for halsbånd. Det gør vi fordi det er bedre for hunden. Når en hund med halsbånd på, trækker i snoren, kan man spørge sig selv hvorfor den dog gør det, det må jo være ubehageligt. Men det er også lige netop forklaringen. Den ubehag/smerte som hunden føler gør, at kroppen udskiller endorfiner, endorfiner er kroppens eget morfin – det er altså smertelindrende. Samtidig bliver stresshormonet adrenalin udskilt, og hunden får kræfter til at trække endnu mere. Det er ikke sjovt for hverken hund eller ejer.
Der udover kan hunden få kroniske nakkesmerter. Smerte er en stor stressfaktor, og mange hunde reagere agressivt og udfarende, over for andre hunde, og nogle også overfor mennesker, når de har smerter.

Selv om man har en hund, der kan gå pænt i snor og ikke trækker, kan man aldrig vide sig sikker på, om den pludselig ser noget den gerne vil hen til, eller den bliver forskrækket for et eller andet, og derfor får lavet et ryk i halsbåndet. Der skal ikke mere end én gang til, for at det kan give smerter hos hunden.

Hunde er ikke ret gode til at fortælle hvis de har ondt et sted, det er nemlig ikke godt for deres overlevelse, hvis de viser svaghed. Der kan være flere ting der forårsager smerte og som nævnt vil en hund med smerter ofte ændre adfærd, men det er ikke altid lige til at se alligevel. Derfor anbefaler vi, at man tager sin hund til et årligt kiropraktor tjek hos en dygtig hundekiropraktor, som vil kunne identificere smerten og hjælpe hunden af med smerterne.

Her på skolen har vi et godt og velfungerende samarbejde med hundekiropraktor Regitze Rising, som kommer til Fyn igen den 15/4.
Regitze var her i forgårs og havde 9 hunde i løbet af dagen. En melding vi allerede har fået tilbage fra dagen er fra Erlings mor Humørikonet smile

Hej Camilla.
Tusind tak for i går. Jeg er dig meget taknemlig for, at du gjorde opmærksom på og anbefalede muligheden for at få Regitze til at se på Erling. Jeg er meget imponeret over jeres måde at arbejde på. I er godt nok dygtige. Det var ikke mindst fantastisk at se, hvordan Erling tog imod behandlingen. Jeg bilder mig ind, at han virker mere fri i sine bevægelser i dag. Han var naturligvis meget træt i går, men på en god måde. Jeg gik en lille tur med ham sidst på dagen, - og så gik han til roJ

Nu er vi lige kommet ind fra en gåtur i kulden. Han virker super tilpas. Bedst af alt er, at da jeg skulle give ham selen på, var der stort set ikke nogen skepsis fra hans side. Jeg er sikker på, at han er blevet befriet for nogle smerter i en eller anden grad.

Jeg glæder mig til næste gang Regitze er på egnen, og håber der stadig er plads til en tid til osJ
Vi ses på tirsdag.

Mange hilsner
Erling og Erlings mor (vi kalder hende Erlings mor, for jeg har ikke nået at spørge om lov til at bruge hendes navn Humørikonet smile )

God dag

Pernille
Elev hos Hundeadfærdsskolen Fyn

PERNILLE&HUND 13 - 02 - 2015

God middag :)

På hvalpe holdene har vi altid fri leg med hundene, hvilket er super godt for dem. De udvikler, og lærer hundesprog, og jo flere forskellige racer der er, jo bedre er det for udviklingen og forståelsen af de forskellige racers "dialekter" af hundesproget. Der er næsten altid nogle hvalpe, der er mere fremme i skoene end andre. Og når det sker, lærer vi ejerne at passe på deres hvalp, hvis de har den, der er lidt forsigtig.

Det gør man ved, at man danner en base for sin hvalp, hvor man sætter sig ned på hug med armene strakt ud i en stor cirkel. På den måde kan den hvalp, der er lidt utryg gå ind i denne cirkel, mellem benene og armene, hvor ejeren så holder de andre hvalpe væk fra basen, men uden at holde sin egen hvalp inde. Hvalpen kan så selv gå ud igen og være med i legen, når den får lyst. Det er super vigtigt, at man ikke holder sin egen hvalp inde i basen, eller nusser den, fordi, så kan man komme til at forstærke den i, at de andre hunde er lidt farlige, hvilket kan gøre den mere nervøs.

Hvis man altid sørger for at være der for sin hvalp, når den har brug for hjælp og en lille pause, så vil hvalpen begynde at finde ud af, at den bare skal søge sin ejer, hvis den synes at den er havnet i en uoverskuelig situation. På den måde kan man faktisk undgå mange konflikter i mellem hundene, da de ikke vil forsøge at forsvare sig selv, men blot søge i tryghed hos deres ejer!
Det har jeg altid gjort med Maily, og den dag i dag, sender hun mig bare et blik og så ved jeg, at når hun begynder at kigge efter mig, så vil hun gerne have hjælp til at legen skal slutte, og det sørger jeg altid for at den gør.

Pas godt på jeres hunde(hvalpe), og skab tillid :)

Pernille
Elev hos Hundeadfærdsskolen Fyn

PERNILLE&HUND 06 - 02 - 2015

Godmorgen :)

Høresansen
Hunde kan høre fra ca. 15 – 50.000 Hz, hvor mennesker kun kan høre fra ca. 20 – 20.000 Hz. Frekvenser over 20.000 Hz kalder vi ultralyd, som bl.a. kommer fra en hundefløjte og fra alle husstandens elektroniske apparater, som står på standby. Hunden kan altså høre lydende fra alle elektroniske apparater som står på standby, hvilket kan være en forstyrrende stressfaktor for hunden, i større eller mindre grad. Det er altså ikke kun i forhold til el-regningen at det er værd at tænke over, hvor meget elektronik man har stående på standby.

God dag

Pernille
Elev hos Hundeadfærdsskolen Fyn

PERNILLE&HUND 30 - 01 - 2015

Godmorgen :)

Hundens lugtesans

Lugtesansen er super vigtig for hunden. Hunden kan via lugtesansen genkende tidligere bekendtskaber, men også følelsen ved tidligere specifikke oplevelser. Dette er fordi nerverne fra næsen løber direkte til et område i hjernen, kaldet det limbiske system, som bl.a. står for hukommelsen.
Hundens lugtesans er specielt følsom overfor smørsyre som bl.a. findes i sved. Hvilket er årsagen til at hunde let kan opfange en persons fært.

God dag

Pernille
Elev hos Hundeadfærdsskolen Fyn

PERNILLE&HUND 23 - 01 - 2015

Godmorgen :)

Lige som vi mennesker har hver vores helt unikke fingeraftryk, så har hunden faktisk også et helt unikt aftryk, det er deres snude. I huden på hundens snude er der små furer, som danner et helt unikt mønster, ingen snuder er ens, og snudeaftrykket kan altså sammenlignes med menneskers fingeraftryk.

God dag

Pernille
Elev hos Hundeadfærdsskolen Fyn

PERNILLE&HUND 09 - 01 - 2015
Godmorgen :)

Hundens syn.

Nethinden bestemmer hvad man kan se. I nethinden er der bl.a. to forskellige slags synsceller, tapceller og stavceller. Disse celler gør, at man kan se bevægelse, lys og mørke. Tapcellerne står for farvesansen og det skarpe syn. Stavcellerne er følsomme over for lys og bestemmer, hvor godt man ser i mørke. Hundens øje har mange stavceller, og den ser derfor bedre end os, når det begynder at blive mørkt. Hundens øje har til gengæld ikke så mange tapceller i nethinden, og ser derfor ikke farver så godt. Hundene kan se farver inden for blå-gul spektret, men de er ikke så gode til at skelne mellem røde og grønne farver, da de opfatter disse som lyse og mørke nuancer.

God dag

Pernille
Elev hos Hundeadfærdsskolen Fyn

26 - 12 - 2014
Vi håber at I alle har haft en dejlig Jul, og at I er ved at være klar til en hundevenlig nytårsaften. I kan her høre et par nylige radio indslag og Pernille har skrevet om nytårsaften

Juleaften
http://www.dr.dk/radio/ondemand/p4fyn/p4-eftermiddag-3291/#!/02:38:12

Julemad
http://www.dr.dk/radio/ondemand/p4fyn/p4-eftermiddag-3300#!/34:43

Nytårsaften
http://www.dr.dk/radio/ondemand/p4fyn/p4-weekend-1213#!/01:08:31

PERNILLE&HUND
Hejsa :)

Så er julen ved at være overstået, og jeg håber den har været god for alle, 2 som 4 benede. Det betyder også, at nytårsaften nærmer sig.

Et par gode råd til nytårsaften og dagene op til:

Hvis man ikke allerede har givet sin hund stress-dråber de seneste dage, er det på høje tide, at begynde nu. Dråberne er fra Bach blomster remedier og er et natur produkt som virker stressdæmpende, både på hunde og mennesker. 4 dråber 4 gange dagligt, men kan ikke overdoseres.

Hos dyrlægen kan man, i håndkøb, købe nogle piller, som hedder Zylkene. De virker angst og stressdæmpende på hunde. Start gerne med det samme og fortsæt til en uges tid efter nytårs aften. Disse piller er ikke beroligende i den forstand at hunden bliver bedøvet og ikke kan reagere.

Man kan også hos nogle dyrlæger få nogen piller, som bedøver hunden, sådan at den stadig er vågen, men ikke kan bevæge sig. Det vil sige, at hunden er vågen, den er stadig lige så bange, men kan nu bare ikke bevæge sig eller reagere på det den er bange for. Hvis man forestiller sig, at der er noget man er bange for, men hele ens krop er lammet og man kan ikke flygte - det må være forfærdeligt, og vil kun øge hundens angst.

Kl 12

Rul gardinerne for, så der ikke kommer nogen lysglimt ind, og sæt noget stille og roligt musik på, som gerne må spille lidt højt for at sløre lydende uden for. Giv hunden et stort kødben eller en kong med noget lækkert i, eller andet hunden er særligt glad for at spise. Som vi ved - fødeindtagelse sænker stressniveauet. Undgå også, at husets gæster går for meget ind og ud af hoveddøren, så der er så roligt som muligt inde.

Når bragende kommer i løbet aftenen og dagene op til, så reager så lidt som muligt og undgå at kigge over på Fido eller ynke. Det vil kun forstærke Fido i at det der sker er farligt.

Godt nytår!

Pernille
Elev hos Hundeadfærdsskolen Fyn

PERNILLE&HUND 12 - 12 - 2014
Godmorgen :)

Ungdomsfasen
Når hunden er 10-17 måneder er den  stadig teenager, og der vil komme endnu en hormonpåvirkning. Det er derfor stadig vigtigt ikke at stille for store krav til den. Man kan også nu begynde at opleve flere rolige perioder, hvor hunden har nemmere ved at koncentrere sig i længere tid af gangen. Brug det, og fortsæt det positive samarbejde så får man også selv en følelse af, at det er sjovt at være sammen med sin hund, og at træne med den.

I denne periode er det også vigtigt at være opmærksom på, at der sker en voldsom muskel og knogleopbygning i hundens krop, som kan give smerter pga. vokseværk. Det kan komme til udtryk som halten og hunden kan blive lidt pirrelig. Det er derfor vigtigt, at man holder lidt igen med den fysiske motion.

Tæverne har været i deres første løbetid, og man skal være opmærksom på falsk drægtighed. Falsk drægtighed er helt normalt og forekommer hos mange tæver. Symptomerne starter der, hvor tæven ville have fået hvalpe, hvis hun var blevet parret.

Pernille
Elev hos Hundeadfærdsskolen Fyn

PERNILLE&HUND 05 - 12 - 2014
Godmorgen

Kønsmodningen fortsat
Under kønsmodningen topper hormonerne, og som jeg skrev sidste gang kan testosteron niveauet hos hanhundene stige med op til fem gange så meget, som hos en voksen hanhund. Tæven går i sin første løbetid, og hormonerne flyver også rundt i kroppen på hende. Denne store hormon påvirkning, hos begge køn, kan komme til udtryk som ”humpen”. Det kan både være på mennesker, bamser og puder etc. Desværre misforstås det ofte som dominans. Det er det ikke! Det er simpelthen fordi alle hormonerne i kroppen brager rundt, og det kan stresse unghunden. Bliv ikke sur på hunden, den kan simpelthen ikke gøre for det.

Pga. hormonpåvirkningen, og stressen som følge deraf, er det utrolig vigtigt, at hunden får lov til at bruge hoved og næse. Den skal hellere løse opgaver end at gå mange kilometer eller lege vildt - hvilket vil stresse den yderligere. Der er mange situationer, som kan være overvældende for en unghund, og den vil måske reagere, som vi ser det, uhensigtsmæssigt. Men ved at være godt forberedt, f.eks. når der kommer gæster - giv den en KONG med en stor frikadelle indeni - kan man sænke stressen hos unghunden. I det hele taget skal man være forudsigende og spørge sig selv i hvilke situationer ens hund ”kører op” så man kan være forberedt og hjælpe den. På den måde kan man undgå mange konflikter med sin unghund, den har i forvejen rigeligt at kæmpe med 

Har du lige nu en unghund, og går med tanker om kastration, så læs evt. PERNILLE&HUND om neutralisering.

God Weekend

Pernille
Elev hos Hundeadfærdsskolen Fyn

PERNILLE&HUND 28 - 11 - 2014
Godmorgen :)

Kønsmodningen

Efter den halve kønsmodning kommer selve kønsmodningen. Det afhænger af hundens størrelse, hvornår de forskellige udviklingsfaser starter. For de små racer kan kønsmodningen starte allerede ved 4 måneders alderen, for de mellemstore racer 6-9 måneders alderen, for de store racer ved 9 - 12 mdr. alderen og gigangtracer fra 1 år. En selvsikker tæve vil typisk gå i løb tidligere end en usikker tæve.

I kønsmodningen er hunden blevet teenager. Mængden af kønshormoner topper, og hos hanhundene kan testosteron niveauet være op til 5 gange højere end hos en voksen hanhund. Det siger noget om, at det kan være rigtig svært for hunden at koncentrere sig i denne periode, og det er derfor vigtigt, at man ikke kræver en hel masse af sin hund.

I denne periode kan det se ud som om, at unghunden pludselig har glemt alt hvad den har lært, og den kan blive rastløs og have svært ved at falde til ro. Det er vigtigt at undgå for mange konflikter med unghunden. Det er uden tvivl en periode der kræver masser af tålmodighed - især med hanhundene.

Jo færre konflikter igennem kønsmodningen jo større tillid og respekt vil hunden have, når man kommer ud på den anden side. Det er en fase og det skal nok gå over, i mellemtiden er det en god ide at gøre lidt ekstra ud af mental aktivering, hvor hunden får brugt både snude og hoved.

Hanhunden begynder at løfte ben, og tæven går i sin første løbetid. Nogle tæver kan blive lidt udfarende over for andre hunde, og nogle tæver bliver depressive.

Indtil kønsmodningen er hvalpen på hvalpelicens hos de voksne hunde, men når hunden er blevet kønsmoden, kører den ikke længere på hvalpelicens, og andre hunde vil ikke længere bære over med unghunden, de begynder at sige fra og at sætte grænser. 

God dag
Pernille, Elev hos hundeadfærdsskolen Fyn

PERNILLE&HUND 07 - 11 - 2014
Godmorgen

Jeg vil de næste fredage skrive lidt om udviklingsfaserne. Jeg vil starte med socialiseringsfasen, som starter fra hvalpen er 3 uger og frem til den er 12-16 uger gammel.

Det er altså vigtigt at socialiseringen af hvalpen starter allerede hos opdrætteren. Det er en utrolig vigtig periode i hundens liv, som vil danne hvalpens personlighed. Dette skal gøres ved socialisering på forskellige mennesker, egen art og andre arter. Hvalpen ved ikke ved fødslen, hvilken art den tilhører, og ved 5 ugers alderen kan man begynde at socialisere den på egen og anden art, så den finder ud af hvilken art den tilhører.

Miljøtræning er også utrolig vigtigt i denne periode. Omkring 8-12 ugers alderen sætter hvalpens frygtrespons ind, det vil sige, at den bliver mere forsigtig over for fremmede ting, og det er altså vigtigt, at den nye familie fortsætter socialiseringen og miljøtræningen i hvalpens tempo, så den får en masse positive oplevelser som vil gavne den og forme dens personlighed resten af livet.

For ikke at komme til at overstimulere hvalpen, kan man præsentere den for maks. 3 nye ting om ugen og i maks. 15 minutter af gangen. Disse oplevelser er i denne periode vigtigere end gåturen. Det er naturligvis individuelt hvor meget en hvalp kan klare, og det vigtigste er at kigge på sin hvalp.

Socialisering og miljøtræning, er så utrolig vigtig for hvalpen, det er her det gode fundament for et godt hundeliv bygges, og opdrætter har et stort ansvar i den sammenhæng. Lige så stort et ansvar har man selv, når man får hvalpen hjem, og man vil aldrig fortryde at man har gjort sin miljøtræning, og socialiserings arbejde ordentligt.

Pernille
Elev hos Hundeadfærdsskolen Fyn

PERNILLE&HUND 31 - 11 - 2014
Godmorgen :)

Intrautin position

Sidste fredag skrev jeg lidt om, hvordan tævens stress niveau påvirker hvalpene inde i maven. Faktisk så er der også en del forskere, der mener, at hvalpene kan påvirke hinanden indbyrdes i forhold til hvor feminine eller maskuline hvalpene bliver. Dette er fordi den hormonproduktion (testosteron) som lækker ud i fostervandet, har en betydning for, hvor maskulint eller feminint et individ bliver.

Når et hanfoster når en vis alder, begynder det at producere det mandlige kønshormon testosteron, som er det hormon, der bidrager til en høj frygt og smertetærskel, og som giver et maskulint udseende.

Det vil sige at et foster, som ligger imellem to hanfostre, kan blive mere maskulint, og et foster, der ligger i mellem to hunfostre kan blive mere feminint uanset køn.

For at kunne vide nogenlunde hvor hvalpen har ligget i forhold til de andre, må man vide hvilken rækkefølge hvalpene er kommet ud i. Så kan man tilnærmelsesvis fastlægge om et foster måske har ligget mellem to hanner eller to tæver.

Det er lidt sjovt, og det er rigtig spændende at vide hvilken rækkefølge hvalpene er kommet ud, hvis man har mulighed for at følge hvalpene op i unghundealderen også :)

Pernille
Elev hos hundeadfærdsskolen Fyn

PERNILLE&HUND 24 - 11 - 2014
Den prænatale periode

Den prænatale periode er perioden inden hvalpen bliver født, men stadig er et foster inde i tævens mave. Det er en vigtig tid i forhold til hvordan hvalpen kan blive, når den kommer til verden. Det syntes jeg er ret fascinerende!

Fostret bliver påvirket af tævens hormoner, stofskifte, immunforsvar og adfærd. Med andre ord bliver fostret påvirket af, hvordan tæven har det i sin drægtigheds periode. Det vil sige, at hvis tæven bliver udsat for en voldsom stresspåvirkning, eller lever under stressende forhold, så kan hvalpene blive prædisponeret for stress.

Hvalpe der fødes af en tæve, som har været udsat for stress i drægtighedsperioden, bliver født med stress, også kaldet prænatalt stress. En sådan hvalp vil aldrig komme under den stresstærskel den er født med. En hvalp med prænatalt stress, har ofte sværere ved at tackle stressede situationer, og den har langt større risiko for at udvikle frygtreaktioner senere hen i livet.

Det er altså meget vigtigt for hvalpene, at opdrætter er meget opmærksom på, at holde et normalt lavt stressniveau hos den drægtige tæve.

Og af samme grund er det så super vigtigt, at man køber hvalp et sted, hvor tæven lever under gode forhold, hvor der bliver taget hensyn til hende.

God dag :)

Pernille
Elev hos Hundeadfærdsskolen Fyn

PERNILLE&HUND 10-10-2014
Antropomorfisme eller?

Antropomorfisme betyder menneskeliggørelse. Det er ofte i forbindelse med menneskeliggørelse af dyr, og i det her tilfælde hunde, at ordet bruges. Det kan være, når man tillægger hunden forskellige menneskelige egenskaber, som de slet ikke har, fordi de er hunde.

Et eksempel på antropomorfisme kan være, når man klæder sin hund ud i kjoler, kostumer og andet unaturligt for hunden, som den ikke har brug for. Det er kun for menneskets fornøjelse -bestemt ikke hundens!

Men hvad så med jakker til de hunde som fryser om vinteren, som fx ingen underuld har. Det har ikke noget med menneskeliggørelse at gøre. Når det bliver koldt i vejret, er der mange hunde der fryser, nøjagtig lige som os. Når hunden fryser i kulden, skal den have en jakke/et dækken på, så den kan holde varmen.

Det er ikke synd for hunden, at give den jakke på, men det er synd at lade den fryse ;)

God dag

Pernille
Elev hos Hundeadfærdsskolen Fyn

PERNILLE&HUND 03 - 10 - 2014
Godmorgen :)

Selv om solen stadig skinner stort set hver dag og det nærmest stadig føles som sommer nogle gange, så er der ikke længe til jul og nytår. I hvert fald ikke, når man tænker i at forbygge og tilvænne hundene til alle de brag og andre høje lyde, der kommer. Der findes en række forskellige lyd cd'er med fyrværkeri, som er lavet specielt til at tilvænne hunde til disse lyde, og det er bestemt ikke for tidligt at begynde.

Når man starter denne lyd træning, skal lyden være så lav, at vi ikke kan høre den. Så kan man gradvist og meget langsom skrue lidt op for lyden. Det vigtigste er, at hunden aldrig må nå at blive bange for lydene. Man kan give hunden et lækkert kødben, som den kan hygge sig med imens, og derved forbinde lydende med noget hyggeligt. Det er også vigtigt, at vi ikke går og tænker ”mon Fido reagerer nu” - ”ser Fido mon bange ud”? Det vil hunden lynhurtigt opfatte og det vil få den til automatisk at blive mere på vagt. Så når man skruer lidt op for lyden, må man skæve ud af øjenkrogen, uden Fido opdager det, for at se, om han er okay, og så ellers lades som om, at det er det mest naturlige i verden, at de lyde er hjemme stuen.

Man kan spille lyd cd'en fra nu af og frem til nytårsaften. Hvis vi siger, at man har en skala fra 1 til 10, hvor 1 er den laveste lydstyrke og 10 den højeste. Så kan det være, at man den ene dag når fra 1 til 3 (det er vigtigt aldrig at gå hurtigere frem end hunden kan følge med - dette ses ved at den ikke reagerer på lydene). Når man så starter dagen efter, er det bedst at starte på 2 og ikke på 4, osv. Så hunden lige kan kan vende sig til det igen.

Det er selvfølgelig bedst, at starte med denne lydtræning, når de er hvalpe og endnu ikke har nået at opleve skræmmende lyde i virkeligheden, og ikke allerede er blevet bange for det.

Hvis man har en hund, der allerede er blevet bange for fyrværkeri, skal der mere adfærdsmodificerende træning til (en konsultation).

Hos dyrenes beskyttelse kan man få en rigtig god lyd cd, der hedder ”Lydtræning for familiehunde”. På den er der både skud, fyrværkeri og torden.

God dag :)

Pernille
Elev hos hundeadfærdsskolen Fyn

PERNILLE&HUND 26 - 09 - 2014
Godmorgen :)

I tirsdags til træning med letøvede 1 og fortsættere lavede vi, i stedet for den almindelige træning, soft agility. Jeg syntes det var rigtig sjovt, og det gjorde både hunde og ejerer også.

Noget af det fedeste ved aftens soft agility træning var, at høre folks entusiasme og opmuntring til deres hund og, at se den store fælles glæde hund og ejer havde, når en forhindring blev klaret. Så meget opmuntring og ros på en aften kan kun have styrket forholdet mellem hund og ejer.

I det hele taget elsker jeg være på træningspladsen, og det er lige så meget pga. alle de skønne hundeejere, som hunde, der gør timerne søndag formiddag og tirsdag aften til noget jeg ser frem til hver uge!

Så tak til jer!

Pernille
Elev hos Hundeadfærdsskolen Fyn

PERNILLE&HUND 12 - 09 - 2014
Zoneforsvar

God formiddag :)

Da hunde ofte misforstås og fejltolkes, pga ejers manglende viden omkring hundens zoner vil jeg skrive lidt om det. Jeg har før skrevet om fødestykke zonen og i den forbindelse beskrevet at i langt de fleste tilfælde hvor folk tror det handler om dominans, handler det i virkeligheden om, at hunden forsvare sin zone. Det handler faktisk aldrig om dominans, da der slet ikke kan forekomme dominans på tværs af arter.

Som sagt handler det oftest om et zoneforsvar - det kan være liggepladszonen, som er den zone, der er omkring hundens indtagede liggeplads. Hvis hunden ligger i sofaen og begynder at knurre, når man sætter sig ved siden af den, er det et forsvar af liggepladszonen, man er altså kommet for tæt på og ind i den zone.

Det er en regel i naturen hos ulve, og hos hunde, da de på det område ligner hinanden meget, at man har ret til at forsvare sin liggeplads, uanset rang, og at artsfælder uanset egen rang respekterer dette. Det er forskelligt hvor meget en hund forsvarer sin liggeplads. Nogle hunde gør det kun over for andre hunde, andre over for både hunde og mennesker, og nogle slet ikke. Uanset hvad, er det en naturlig ting for hunden at gøre, det er ikke noget ondskabsfuldt, og det er også naturligt for hunden at droppe forsvaret, hvis dens zone ikke bliver provokeret.

Det er altså ikke hverken dominans eller et forsøg på at blive leder. Der eksistere heller ikke højstatus liggepladser i hund-menneske relationen, så om hunden ligger højt eller lavt betyder ingen ting, ikke i vores relation til hunden.
Skæld aldrig hunden ud for at forsvare sin zone.

God dag

Pernille
Elev hos Hundeadfærdsskolen Fyn

PERNILLE&HUND 05 - 09 - 2014
Socialisering

Har i nogensinde hørt om, at nogle hunde ikke kan lide andre end deres egen race? Det har jeg, og det kan ofte ske fordi man går i sin egen races specialklub, kun for denne race. Det synes jeg som sådan ikke der er noget galt i, man skal bare huske vigtigheden af, at møde alle mulige forskellige racer sådan, at hunden ikke bliver overrasket over, at der findes andre end sin egen race.

Det er netop vigtigt, fordi der findes så mange forskellige racer med meget forskelligt udseende - nogle racer som f.eks. bulldog racerne kan på andre hunde se lidt skræmmende eller provokerende ud. Det er fordi de har det man kalder sproglige handicaps, det betyder, at det for andre hunde kan være svært at læse deres signaler. Det kan være pga deres korte snude med rynker omkring, deres store stirrende øjne og at det meste af deres vægt hviler på forpartiet, så kan de se lidt skræmmende ud for andre hunde. Nogle racer har heller ingen hale, hvilket er et vigtigt kommunikations redskab.

Også den sorte labrador kan være svær for andre hunde at læse fordi hele dens mimik ligesom flyder sammen. Det er altså rigtig vigtigt at socialisere sin hvalp fra den er lille på alle mulige forskellige hunde med forskelligt udseende, så den kan lære at ”snakke” med så mange hunde som muligt.

Mange hilsner

Pernille
Elev hos Hundeadfærdsskolen Fyn

PERNILLE&HUND 29 - 08 - 2014
Godmorgen :)

Som jeg før har skrevet, så startede jeg jo til træning hos Camilla da Maily var lille hvalp, og det var første gang jeg prøvede rigtig klikker træning, og jeg blev bidt af det med det samme. Jeg har ikke prøvet traditionel træning, hvor man fører hunden rundt med en godbid foran snuden, eller viser den hvad den skal, og jeg mangler det nu heller ikke som sådan.

Men jeg er nysgerrig efter at se forskellen hos nogle hunde der først er blevet trænet på den måde, og så er gået over til klikkertræning.

Sådan 4 stk. har min medstuderende Bettina, så vi har snakket en del om hvilken effekt det har haft på hendes hunde, at gå over til klikkertræning og det har jeg fået lov at dele med jer.

Alle Betinas hunde er jagthunde af racerne Weimaraner, rughåret hønsehund og labrador, altså nogle temmelig aktive og kvikke hunde. Bettina har nu prøvet klikker træning med alle 4 hunde, og de er alle begyndt tilbyde mere adfærd, især weimaraneren Bella, er blevet rigtig god til det (se lige den glade logrende hale på videoen).

Bettina kan nu mærke, til forskel fra før, at når hun har trænet klikker træning, så har hunden virkelig brugt sit kloge hoved, og er blevet rigtig godt mentalt stimuleret og det har altså givet nogle mere rolige og velstimulerede hunde.

En anden forskel der er sket, er for Dexter (blanding weimaraner, rughår og labrador). Dexter er en meget sensitiv hund, som til tider kan virke enormt usikker, på hans omgivelser. Det har klikkertræningen hjulpet en del på. Det har simpelthen givet Dexter mere selvtillid, at finde ud af, at han via sin egen adfærd, kan påvirke omgivelserne, og få en masse belønninger.

Mange hilser

Pernille
Elev hos Hundeadfærdsskolen

15 - 08 - 2014
Som erstatning for dagens PERNILLE&HUND kommer her i stedet en lille solskinshistorie fra træningspladsen :)

Omkring årsskiftet kom et par af mine gamle gamle gamle ;) ;)  kursister og sagde, at hendes kollegas lille datter var panisk angst for hunde. Hun turde ikke engang gå ind i et hus, hvor der boede en hund, selvom hunden var lukket væk...

De her gamle gamle kursister har en stor dejlig newfoundlænder - Stinus (nu er I ikke længere så anonyme Janne og Jesper), som er dejlig rolig. Og eftersom de vel ca. har været på træningspladsen en gang om ugen i omkring 6-7 år, så må Stinus være omkring 6-7 år nu tænker jeg?! :)

Da jeg kender de her kursister så godt, var jeg helt tryg ved, at forklare dem om BAT metoden, som jeg synes de skulle prøve med Stinus og den lille pige - naturligvis sammen med hendes mor også (de fik naturligvis også budet om min hjælp). BAT metoden er, meget forenklet, udviklet med det mål, at få reaktive hunde gjort trygge ved det de reagerer på, idet de lærer, at de selv kan styre situationen og selv bestemmer farten som træningen skrider frem med. Jeg har arbejdet denne metode med mange hunde efterhånden, og denne gang var det så bare modsat, da det var pigen der var utryg ved hunden og ikke omvendt.

Så de begyndte træningen, hvor pigen sad sammen med sin mor og så Stinus på afstand - den afstand pigen som start havde det godt med, var en fodboldbanes afstand, så det var der de startede træningen. Eftersom min gamle ;) kursist lige måtte holde lidt pause med menneske træningen for en periode, har de nu sammenlagt trænet i ca. 4 mdr. med den lille pige.

I går på træningspladsen - Elitehunden holdet AKA flødebolleholdet, fik jeg så at vide, at de nu er nået så langt, at Stinus kan komme så tæt på pigen som 3 meter!! og de kan gå tur sammen uden hun er bange for ham, og hun tør nu også at tage hjem til legekammerater med hund, så længe hunden er lukket væk. - OG hun glæder sig nu faktisk til træningen med Stinus!! <3

Hvor intensiv træningen har været melder historien ikke noget om, men jeg tænker, at eftersom der er arbejde, skole og sikkert en masse andre fritidsaktiviteter indblandet, så kunne det måske have været mere intensivt. Det fortæller jo så, at med mere træning og med træning af flere forskellige hunde, så kan vi - uden at presse pigen det mindste - reducere og måske på sigt fjerne hendes angst for hunde.

Det er da dejligt :)

Rigtig god weekend derude - herfra hvor vi både træner hunde og mennesker ;)

Mange hilsner
Camilla

PERNILLE&HUND 08 - 08 - 2014
Godmorgen :)

Sikke en sommer vi har, med rigelig varme - det syntes vi jo er skønt!

De fleste ved jo godt, at vi skal passe ekstra godt på vores hunde her i varmen. Især er det meget farligt at efterlade sin hund i bilen, da bilen lynhurtigt bliver livsfarlig varm for hunden at være i.
Hunde sveder ikke på samme måde som os. De kan kun komme af med varmen igennem poterne og munden ved at halse, de har derfor nemmere ved at få hedeslag end vi har.

En hund der har fået hedeslag, bliver utilpas og det viser sig blandt andet som forvirring, svimmelhed, den virker fjern og reagerer ikke som den plejer. Er det nået dertil, hvor hunden er blevet så påvirket af varmen, at den reelt har fået hedeslag, så skal den med det samme bringes i skygge og køles ned. Det er en god ide altid at have en 2-3 liter vand og et håndklæde med sig i bilen. Man kan så gennemvæde håndklædet og lægge det på hundens mave og eller i lysken. Generelt er det godt at køle de steder, hvor hunden har mindst pels, da nedkølingen her går hurtigt. Vandet må ikke være meget koldt, fordi man så forhindrer kroppen i at komme af med varmen, da blodkarrene i huden trækker sig sammen. Lunken vand,15-20 grader er bedst.

Hedeslag kan også forekomme på gåturen, især for de kort snudede racer og racerne uden underuld, som ikke har noget at sky varmen med. En god ide er, at gå med hunden tidligt om morgnen, og igen hen på aftenen, her er det køligere. Uanset hvilken hund man har, kan de få det alt for varmt og have brug for at blive kølet ned, inden de får det dårligt. Så et vådt håndklæde på maven, en tur under bruseren, eller måske et lille bassin i haven efter gåturen, ville de fleste hunde nyde som afkøling. Det er selvfølgelig nemmere at forebygge end at behandle, og ingen hund tager skade af at blive kølet ned her i sommeren - hellere en gang for meget end en gang for lidt.

Pas godt på hundene i varmen :)

Mange hilsner

Pernille
Elev hos Hundeadfærdsskolen

PERNILLE&HUND 25 - 06 - 2014
Godmorgen :)

Hvis man overvejer at kastrer sin hund, er der nogle ting man skal vide først. I daglig tale siger man kastration, når man taler om neutralisering af hanhunde, og sterilisation når man taler om neutralisering af tæver. Men dette er ikke helt korrekt. Man kan kastrere både tæver og hanhunde, og man kan sterilisere både tæver og hanhunde. Når man kastrer fjerner man hos hanhundene testiklerne og hos tæverne fjerner man livmoderen og i nogle tilfælde fjerner man både livmoder og æggestokke. Så altså når man kastrere fjerner man de hormon producerende organger. Det vil sige, at der hos en kastreret tæve kommer forholdsvis mere testosteron i kroppen, og hos hanner kommer der forholdsvis mere østrogen i kroppen.

Testosteron er det hormon, der er med til at gøre et individ selvsikkert og sørger for en høj frygt og smertetærskel. Så når man kastrere en tæve og hun dermed får forholdsvis mere testosteron i kroppen kan det gøre en selvsikker tæve endnu mere selvsikker, og en usikker tæve lige nøjagtig selvsikker nok til at gå frem, hvis hun føler sig truet.

Når man kastrere en hanhund, og han dermed får forholdsvis mere østrogen, fordi man har fjernet det meste testosteron i kroppen, kan en usikker hanhund blive endnu mere usikker, og det er de usikre hunde der går frem...

Dermed ikke sagt, at det udelukkende er uhensigtsmæssigt at kastrere sin hund. Men hvis ikke man kastrerer for et hormonelt betinget problem, vil det have ringe eller ingen effekt. Derudover findes der i naturen ikke nogle kastrerede individer, og andre hunde vil tro, at det måske er en tæve i løbetid. Det er ikke særlig sjovt for hverken den kastrerede tæve eller hanhund.

God dag

Mange hilsner

Pernille
Elev hos Hundeadfærdsskolen Fyn

PERNILLE&HUND 06 - 06 - 2014
Godmorgen :)

Ude foran mange hunde skove står der et lille skilt fra Naturstyrelsen. På det skilt står der ”Hundeejerens ansvar efter hundeloven, gælder selvfølgelig også i hundeskoven. Det er derfor et krav, at du altid har fuld kontrol med din hund.” Så langt er jeg enig, videre står der: ”Hvis du er i tvivl om din hunds lydighed, skal du føre den i snor.” Ikke enig! Og jeg syntes det er så ærgerligt at det står der, da det kan skabe nogle meget uheldige situationer at have sin hund i snor, blandt andre løse hunde. Er man i tvivl om sin hunds lydighed må man lave private legeaftaler med andre hunde, på privat grund, hvor der ikke sker noget ved det.

Når to eller flere hunde møder hinanden, og den ene bliver utryg har den to valgmuligheder. Den kan gå sin vej, altså komme væk fra den ubehagelige situation, eller den kan forsvare sig, og forsøge at skræmme de/den anden hund væk. De fleste velafbalancerede hunde vil vælge at gå deres vej for at undgå en konflikt. Men har man den hund, der er blevet utryg, i snor, har man frataget den muligheden at gå fra situationen, og der er kun tilbage at forsvare sig...

Der ud over kan den utrygge hund føle sig forstærket af sin ejer i den anden ende af snoren, og derfor have mere mod til at gå frem og forsvare sig.

Man kan næsten forestille sig, hvor ubehageligt det er ikke at kunne komme væk, hvis der kommer flere hunde løbende mod én og man bare ikke kan komme væk.

Det samme gælder, når man lader to hunde hilse eller lege i snor. Hvis den ene gerne lige vil have lidt plads, men ikke kan få det, kan det ende galt. Og pludselig er snorene viklet ind i hinanden, og så er det slet ikke nemt at få skilt to hunde ad, som er blevet uvenner.

God lufte tur med vapserne :)

PERNILLE&HUND 09 - 05 - 2014
Godmorgen :)

En af de ting rigtig mange hundeejere godt kan lide at lave sammen med deres hund er, at kaste med pind, bold og lign. De gør det i en god mening og med ønske om at aktivere deres hund.

Det der sker, når vi kaster f.eks. en bold er, at hunden reagerer på bevægelsen. Man kan sige, at hunden lige så godt kunne se en lille kanin som en bold. Når vi kaster bolden, går hunden i det vi kalder positiv stress eller eustress, kroppen gør sig klar til handling, der løber adrenalin og nordadrenalin i blodet, som er de positive stress hormoner, det går i musklerne og hunden bliver stærkere og kan løbe hurtigere.

Det er positivt fordi, at hunden i naturen har brug for disse stress hormoner for at kunne fange kaninen (bolden) for at overleve. Herefter, i naturen, ville hunden så æde byttet, og da fødeindtagelse sænker stressniveauet, vil dette langsomt falde igen. Men det sker bare ikke med en bold!

Det tager ca 2-7 døgn før disse stresshormoner er ude af kroppen igen, hvis det vel og mærke er 2-7 døgn med ro og hvile. Hvis ikke stresshormonerne kommer ud af kroppen igen, inden de igen bliver aktiveret, altså inden man kaster bold igen, vil hunden blive i den stressede tilstand, og hunden vil nu gå i negativ stress eller distress. Det vil sige, at der nu bliver frigivet cortisol for at kroppen kan klare den vedvarende stress påvirkning. Dette er farligt, fordi at for meget cortisol i kroppen i for lang tid påvirker organerne, og hunden kan blive syg af det.

Cortisol hæmmer produktionen af adrenalin og nordadrenalin, hvilket kan gøre, at man umiddelbart tror, at man har en dejlig rolig hund. Men den har det ikke godt.

Hvis man meget gerne vil kaste med noget, så tag til stranden, kast pinden/legetøjet i vandet og få hunden til at svømme lidt langs stranden, ved at du løber langs vandet og snakker med den - på den måde får den brugt noget af al den energi, som adrenalinen giver, idet man kaster.
MEN GØR DET MAKS 5 GANGE, OG HØJST ´EN GANG OM MÅNEDEN – for at sikre, at hunden ikke kommer for højt op i stress.

Nogle racer er nemmere at stresse end andre. Kig på din hund, begynder den at halse voldsomt eller gø, så stop hellere før de 5 gange - for nogen gange skal der bare ikke mere end 2 gange til.

God dag :)

PERNILLE&HUND 02 - 05 - 2014
Godmorgen :)

I dag vil jeg dele nogle rigtig gode opskrifter på godbidder, til vores 4-benede venner, med jer.
Det er Michelle, som jeg går på uddannelsen sammen med, som laver alle mulige super lækre godbidder, og hun har været så sød at sende opskrifterne til mig. Jeg har prøvet nogle af dem af, på Maily, og hun har sagt god for dem alle sammen :)

Fiskehapser:
En dåse fiskeboller, skæres ud i kvarte, og fordeles på en bradepande. Bag dem i ovnen i ca 20-30 minutter, ved 150 grader, så bliver de lidt tørre på overfladen, men forbliver bløde indeni og så glider de nemmere ned til træning ;) Rod lidt rundt i dem et par gange under bagningen.

Leverbidder:
Lever eller hjerte fra okse eller får.
Jeg synes det er nemmest at at skære leveren ud, hvis den først har kogt. Kog den i ca en halv time, og skær den så ud i små stykker af ca 1/2 gange en 1/2 cm. Fordel dem på en bradepande og bag dem i ovnen i ca 20 minutter, til de er tørre uden på og bløde inden i. Rod lidt rundt i dem et par gange under bagningen.

Tunkiks:
En dåse tun røres fint, så det smuldre helt, blandes med et æg og fordeles i et tyndt lag på en bageplade, bages i ovnen i 30-50 minutter ved 100 grader -til overfladen er fast men ikke hård. Så skæres de ud og bages yderligere i ca 15 minutter.

God fornøjelse :)

PERNILLE&HUND 04 - 04 - 2014
Dogparkour er FEDT FEDT FEDT!

Nu er foråret rigtig ved at komme med de tiltagende lyse timer og solen der skinner, mere end den har gjort i hvert fald. Det giver en masse energi og jeg får endnu mere lyst til at lave alt muligt sammen med Maily.

Dogparkour går egentligt bare ud på at bruge alt på sin vej til at kravle på, sidde på, balancere på og hvad man ellers kan finde på, det er kun fantasien der sætter grænser. Det aller fedeste ved dogparkour er, at man kan flette det ind i gåturen f.eks. i skoven og i byen. Maily og jeg tager tit ud til Flyvesandet på Nordfyn og går en lang tur i skoven. Her kravler Maily på store bunker af træstammer, og balancere frem og tilbage på store stammer og træstubbe. Alting foregår i hendes tempo, det er meget vigtigt at hun ikke på noget tidspunkt bliver bange, det skal være en sejer hver gang, og det involvere altid en masse ros og godbidder. Jeg kan mærke på hende, at hun også syntes det er fedt, hun begynder helt af sig selv at springe op på ting, og jeg kan se at hun ”vokser” hver gang hun har klaret en forhindring. Jeg vil gerne melde Maily på et Dogparkour hold hos Camilla så vi kan lære endnu mere på en bane med en masse gode udfordringer. Dogparkour giver selvtillid og kropskontrol, det styrker og opbygger muskler, og ikke mindst er det rigtig sjovt for både hund og ejer.

Jeg håber I blev lidt inspireret, og I kan også melde jer ind på Facebook siden Dogparkour Fyn og få inspiration og dele jeres parkourtur :)

Rigtig god weekend!!

 

PERNILLE&HUND 14 - 03 - 2014

Godmorgen, så er der lige et par ord fra mig igen :)

Efter første weekendsamling på instruktør uddannelsen, begyndte vi elever fra Fyn at mødes på træningspladsen. Her skal vi observere alle holdene og skrive alle øvelserne ned. Så når I ser os gå rundt med blok og kuglepen, så er det altså bare det, vi gør. Vi skal også træne med forskellige hunde på holdene, og lige pludselig er det os der står og råber (som instruktør) på træningspladsen :) Det er vi allerede så småt begyndt på. Vi ses også uden for træningspladsen, vi mødes med vores hunde og går ture sammen og snakker om opgaverne. Det er bare rigtig rart, at vi kan bruge hinanden på den måde. Der blev fra uddannelsens start lagt op til åbent samarbejde, og der blev lavet en facebook gruppe både til os alle 9 men også til os 4, der tager hele instruktør uddannelsen her på Fyn. Det er dejligt, at vi kan få vendt det hele med hinanden.

God weekend til alle 2- og 4 benede :)